Doba železná

V neděli 8. dubna 2018 vyrazilo 15 členů výpravy… do pravěku a to do doby Halštadské a později i do doby Laténské. Pro posun doby jsme zvolili osvědčené místo u koupaliště v Kopřivnici. Odsud vyrazily 3 nezávislé expedice (i když se projevovaly prvky „opisování“ z 21. století) podle vyprávění pamětníků zaznamenaného v obrázcích:

tedy po cestě za Duhovkami (stříbrné a zlaté mince z doby železné).
Na úplném začátku – hned po časovém skoku – si v družinách rozdělili funkce – každá družina měla svého vedoucího, průzkumníka, kováře a správce odpadu. Ale stejně všichni členové expedicí pomáhali se vším. A možná byste se divili – den po akci „Ukliďme Česko“ byla výprava s odpadkovými pytly velice úspěšná.
Do prvního kopce vyrazili ještě všichni klusem. Na kopečku jsme objevili život v jezírku – ale nebyly to tentokrát ryby, byly to žabky. Také jsme objevili dvě Kaiserky, jenže žáby o ně nejevily zájem – nevadí, dáme je králíkům.
První zabloudění jsme zaznamenali na rozcestí čarodějnic – až ta poslední cesta byla ta pravá. A potom jedenáctka – dvě expedice ji přešly bez povšimnutí, až ta poslední získala trofej. U každého poznaného místa totiž členové příslušné expedice získávali lísteček s jejím číslem.
Pak první vyhlídka – jaro se nedalo zadržet, přesto jsme tam objevili ještě zbytky sněhu. Po svačince jsme dorazili až na sedlo, kde nás čekaly vysoké pece právě po odpichu. Kus kujného železa (hliníkový drátek) dostal nejen kovář, ale každý člen expedice. A tak si všichni vyzkoušeli, jak se dříve kovaly nástroje – dnes především srpy a meče. Práci kovářů a výrobky si můžete prohlédnout na fotkách.
Dále se pokračovalo do prudkého kopce na Červený kámen. Na vrcholku další objev. Těm menším se už začala zdát cesta dlouhá, ale byli jsme za polovinou a dál už se šlo jenom po rovince nebo z kopce.
Všechny další orientační body byly nalezeny úspěšně – a to i ten poslední, Bezručova vyhlídka. A právě tam bylo místo, kde se měly hledat duhovky. Jenže – nebyly pro odpadky vidět – takže jsme nejprve naplnili pytle (všichni správcové odpadu byli pochváleni – celou cestu se příkladně starali o svůj pytel, a to i Nanuk, který už nemohl a tak mu ostatní pomáhali). A nyní už čekala ta příjemná část – každý si ulovil pod sluncem ozářenými buky svou duhovku. Tedy každý, kromě Zmrzky – ten našel ještě dvě další (původně určené vedení výpravy). Zbytek nalezeného pokladu jsme rozdělili na úpatí rozhledny podle výsledků na cestě.
Dotazy „Proč máme plavky“ začaly nabývat na intenzitě – a s překvapením jsme zjistili, že únava není ani tak velká – dolů se skoro klusalo, jako velbloudi, když ucítí vodu.
Na bazéně bylo volno a tak jsme po smytí prachu z cesty naskákali do vody, šli se ráchat do malého bazénku, nebo do páry. Jak našli kluci vířivku, neměl nikdo další šanci. Až muselo vedení výpravy zakročit.
Cestou z bazénu na nádraží jsme ještě museli navštívit Penny – na co bychom měli kapesné (i když skaut je spořivý) a tak vlak přijížděl asi 2 minuty po našem příchodu.
Ve vláčku se ještě besedovalo, ale všichni již byli duchem ve 21. století a těšili se domů. na rodiče, na televizi, na postýlku… únava byla znát.
Pro zájemce je tu i pár fotek z putování

Jezevec

*******************************************************************************
V neděli 8. dubna 2018 v 8:55 na nádraží…
se setkají účastníci další výpravy do minulosti. Výprava je určena hlavně mladším členům, ale účastnit se mohou i starší. Čeká nás putování, úklid po bitvách a v plánu je i koupel v římském moři (bazén).

Vybavení je trošku větší: oděv a obuv podle počasí, KPZ, nůž, provázek, svačinku, pití, plavky a ručník.

Akce se koná za každého počasí.

Jezevec (552 302 720 / Fí 732 717 244)

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*