Vítání jara – vynášení MORÉNY

V neděli 22.března odpoledne bylo docela zima… a přitom je už druhý den jaro. A tak jsme mu vyrazili trošku pomoci.
V Albrechtičkách už byly připravené kostry pro morény – jednu začali vyrábět kluci (skoro sami), druhou děvčata (s pomocí vedoucích). Ta holčičí se povedla lépe, měla krásnou fáborkovou sukni, blonďatý cop ze slámy, každé oko jiné – prostě krasavice. Kluci měli nejprve tuctovou morénu, ale nakonec z ní udělali bojovníka s dvouhlavňovou zbraní, mečem a klackem proti všemu – a také byli hrdí na své dílo.
Při průvodu přes dědinu kluci svou smrtkou strašili kolemjdoucí děti, děvčata zase volala jaro (a dokonce jsme cestou našli fialky), až průvod dorazil do „Ďury“, kde byly slavnostně obě představitelky zimy upáleny. Na zahřátí jsme si tam ještě zahráli „Jaro-léto-zima“ a pak jsme se s veselou vraceli do klubovny. Tam na nás čekaly buchty a vajíčka (ta se musela ještě uvařit) a v čekací době se hrála tleskací seznamka Albrechtičky – Studénka (2x plácnout do stehen, 2x tlesknout – to vše do rytmu a přitom se musí říkat nejprve 2x vlastní jméno a 2x jméno toho, komu předáváme – třeba: Martin, Martin (plác, plác) – Golem, Golem (tlesk, tlesk) / Golem,Golem – Eliška,Eliška / Eliška, Eliška – Tygr , Tygr…) To byste mrkali, jak jim to šlo. Ti, co byli na „Vítání jara“ už se nepopletou.
A pak přišla největší pochoutka – každý si oloupal uvařené vajíčko, trošku osolil a přikusujíc chleba vydával zvuky „mňam, mňam“. Sousta se vydatně zapíjela teplým čajem… zkrátka Jaro už nemá jinou šanci, musí začít. Však uvidíte.

Jezevec

******************************************************
V neděli 22.března ve 13:45 u školy TGM ve Studénce…
Jak se dříve vítalo jaro? Na vsích ale i ve městech byl takový zvyk, že se „vynášela smrtka“ – figura postavení z klacků a slámy. Nesla se pře celou dědinu a nakonec se zapálila a hořící torzo se hodilo do řeky – aby zima odplavala.
Kdo by si rád přiblížil tento starodávný zvyk, může přijít v neděli odpoledne ke škole TGM ve Studénce (případně ve 14:30 do Albrechtiček ke klubovně skautů) a zúčastnit se.
Vždyť už je JARO….
Pozvánky k tisku

Jezevec

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*