Ivančena 2015

V sobotu 25. dubna 2015,  den po sv, Jiří, se ze Studénky vypravilo …   21 skautů na sváteční den k mohyle Ivančena. Přesněji jich bylo 23 (jeden jel po vlastní ose a jedna byla na místě již od včerejška, v rámci příprav celostátní akce, organizované letos okresem Nový Jičín). Sešli jsme se před osmou ranní na nádraží, koupili jízdenku… a hned jsme museli dva lístky dokupovat – ne všichni byli dochvilní. Radost nám to ale nezkazilo, protože sluníčko svítilo… Cestou vlakem jsme potkávali další skauty, z blízka i z daleka.
A už tu bylo nádraží ve Frýdlantu. Hned na místě jsme se rozdělili do tří týmů – Lentilky vedla  Riki, a rovnou vyrazily pěšky (nezdá se to – ale trasa až k mohyle je skoro 9 km). Druhou skupinu tvořili dobrovolníci (které dostal svěřeny Pomtiš) – ti kvůli přeplněnému autobusu do Malenovic zvolili také cestu pěšky, ale byli tam i menší Hrdinové, jako Zubka, Páša, Gandalf, Vlaštovka, Bubla a další. Třetí tým tvořili nejmenší – ten trpělivě vystál čekačku na autobus, který je dovezl do Malenovic na spodní parkoviště. Dál už vyrazili po svých – k hotelu Bezruč, pak strmým stoupáním na cestu k Ivančeně a dál po modré až na místo. Zastávky jsme měli celkem tři – u hotelu posvačit, nad stoupáním malý odpočinek a těsně pod Ivančenou u studánky doplnit vodu.
Při příchodu k rozcestí nám pořadatelé nabízeli „placky“ = ozdobné připínací kovové štítky s písmenky, ze kterých se dal složit nápis Ivančena. V týmu se to povedlo, a tak jsme si rovnou zašli pro cenu – sáček bombónů.
Ivančenu jsme si pak prohlédli – od loňska zase trochu zchátrala. Ale při slavnostním ceremoniálu a odměňování zasloužilých skautů jsme se dozvěděli, že už existují projekty na její přestavbu a do té se skauti pustí letos na podzim. Snad se to povede.
Na cestu zpět nám zase svítilo sluníčko. První dva týmy šly opět pěšky, lesem, po stejné cestě, jako nahoru, a benjamínci vyrazili za dobrodružstvím. Byla totiž skoro jedna hodina odpoledne a ujít 9 km za 2 hodiny (aby nám neujel vlak), byť z kopce, je dost obtížné. Navíc nás cestou potkávala „neštěstí“ typu: pád do bahna, rozvázaná tkanička, „já se musím vyčurat“ a tak dál, a čas se neúprosně krátil. U hotelu nám vlil novou naději jízdní řád autobusu, který nabízel jeden vhodný autobus, ale až z parkoviště. Plni optimizmu jsme spěchali ty dva a půl kilometru k parkovišti, kde nastalo zklamání – autobus jezdí jen v pracovní dny. A teď co dál – do Frýdlantu k nádraží je to ještě skoro 5 kilometrů a máme na to necelou hodinu!
Další naději nám dali skauti z Nového Jičína – sbírali se na odjezd a měli tam svůj autobus. 6e by nás 7 snad mohli vzít alespoň k závorám do Frýdlantu… jenže autobus byl prý plný a navíc po chvíli přišla skupina dalších podobných nešťastníků, také s benjamínky, a to už by nešlo.
Ale nevzdali jsme to a obešli jsme další zájezdové autobusy, a jeden pan řidič – byl z Jeseníku nad Odrou, se nad námi 15 smiloval a udělal dobrý skutek – otočil to s námi až na nádraží. Bylo vše zachráněno – a děti kupodivu pookřály. Před nádražím v parčíku objevily hospodu s nanuky, o kousek dál bufet s pitíčkem… a ještě musely napsat pohledy, které si na Ivančeně koupily, a probrat zážitky… Po třetí hodině už jsme šli na nádraží, spojili se s druhými dvěma družstvy (která mezitím úspěšně došla) a očekávali vláček. Zpoždění neměl (akorát nás – skautů tam tedy bylo plno – jenom ze Studénky a Kopřivnice tam bylo přes 50 lidí – a kde je Štramberk, Vsetíňáci a další), ale vešli jsme se. Ve Veřovicích jsme přestoupili – zase do „plného“, ale sedli jsme si i na zem (jak bolely nožičky). A pak už Studénka, tatínci s maminkami…
Dneska se nám určitě bude spát, jako těm Broučkům od Karafiáta – aby si nožičky i celé tělo dobře odpočinulo. A tak nám dnes odpusťte, že nebudeme tak intenzivně pomáhat při nádobí, že si možná ani tak důkladně neuklidíme své věci, že vám budeme chtít všechno vypovídat … pochopte, že dnešek zkrátka obyčejný nebyl.
      
Jezevec

*************************************
Sobota 25. dubna 2015,  den po sv, Jiří, se skauti scházejí  u mohyly na Ivančeně. Organizovaný sraz účastníků z oddílů Studénka je v 7:55 na nádraží, s běžným vybavením na výpravu – oblečení dle počasí, dobré obutí, svačinu a pití, KPZ + 70Kč (příspěvek na jízdenku) … a kdo chce, může sebou vzít ze své domoviny i další kámen či kamínek do mohyly. Dobrý zvyk je letos zmírněn, protože na podzim by se měla mohyla začít rozebírat opravovat.
Pro ty, kteří vstávají hodně brzy, je možné využít i spoj v 7:06 (nebo dříve), ostatní budou odjíždět v 8:10 směr Ostrava Svinov.
Plánovaný návrat utahaných poutníků bude v 16:43 (stihneme-li vlak) nebo v 17:52.
Pozvánku k tisku lze stáhnout z

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*