Betlémské světlo

Betlémské světlo zpříjemnilo vánoční atmosféru desítkám občanů,  kteří si pro ně přišli jak v pátek do Butovic na náměstí, tak i na Štědrý den pod smrk na náměstí TGM ve Studénce. Je pěkné, že se dokáží skauti několika národů spojit pro jednu společnou akci, která šíří světlo z Betléma po celé Evropě (a nejen)… Vždyť si představte, že byste chtěli něco podobně „pravého“ a tajemného mít doma na Vánoce. Pro jedince je to téměř nemožné. Pro sehraný kolektiv, kterému díky hluboké myšlence křesťanství vychází vstříc i komerční organizace jako je např. Český rozhlas 2 nebo České dráhy, Regiojet a další vlakoví a autobusoví dopravci – hračka. Až se zdá, že světlo z Betléma ztrácí svůj lesk a zapadá do stejné škatulky, jako nablýskané a rozsvícené supermarkety. Není tomu tak. Tady nejde o peníze, o zisk – a právě o to je to vzácnější. Tady chtějí skauti dát lidem, kteří nám důvěřují, něco, co je zahřeje. Co jim udělá radost.
O pravosti světla není třeba mít pochybnosti. Jednak ti, kteří se kdekoliv po cestě připojili k distribuci, cítí velkou zodpovědnost, která je daleko od podvodu a falše, a jednak při převzetí světla na nádraží – letos od brněnských skautů, které přivezl Jančurův žlutý expres – dáváme ještě ten den přátelům na místa, odkud je možné si je – v případě pohromy, kdy nám světlo zhasne – znovu si je odpálit. I to se několikrát stalo. Pak nezbývá, než nasednout do auta, vzít lampu a tradá k Marcelovi, nebo třeba do Albrechtiček (to bylo zatím to bylo nejdál, kam jsme pro ně museli).
Nemáme to tedy tak složité, jako když Robinsonovi zhasl plamen na ostrově. Díky tomu, že všichni táhneme za jeden provaz (a světe div se – na stejnou stranu) se dílo daří k radosti všech.
Nakonec nám přálo i počasí – bez mrazu a bez deště, jak je vidět na fotce ze Studénky.

Jezevec

****************

Přineste si domů Betlémské světlo! Naši členové je budou nabízet v pátek a na Štědrý den v sobotu.

V pátek bude možné získat světlo v Butovicích na náměstí Republiky odpoledne od 15. do 18. hodin.
Na Štědrý den pak bude dostupné ve Studénce 1 na náměstíčku TGM vedle základní školy kardinála Tomáška od deváté až do poledne..

Skauti mají jako každoročně připravenu pokladničku. Pokud se budete chtít odměnit za světlo z Betléma, můžete do ní nějakým symbolickým obnosem přispět. Tyto peníze nebudou použity pro skauty, ale pro ty, kteří potřebují pomoci více, než my sami. Zatím se nám každý rok podařilo přes nadaci zafinancovat pomoc – byť drobnou – pro děti, které mají mnohem horší podmínky, než ty naše…
Dárek, který rádi dáme, je nad všechny, které kdy přijmeme.

Jezevec

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*