Ivančena 2023

Pět z nás se v sobotu 22. dubna sešlo v 7:30 na nádraží ve Studénce, abychom tradičně navštívili mohylu Ivančena, symbol útlaku skautů v obou totalitách. Přestože noc byla mrazivá (pročež ani odvážní Termiti nevyrazili přespat na místo), sluníčko od rána slibovalo krásný den. Středobodem letošního výstupu se stal volejbalový míč, který jsme využili už ve vlaku ke znervózňování spolucestujících. Cestu vlakem naše kompaktní skupina zvládla s přehledem, a tak jsme podle plánu dorazili na nádraží do Frýdlantu.

Protože máme rádi dobrodružství, vydali jsme se přes město úplně jinou cestou než běžně. Pěšinka podél řeky nás ale stejně zavedla zpátky na standardní trasu. Hned nato jsme však využili další “zkratku”, kterou jsme vymysleli už loni. Zkratka (rozuměj oklika) přes návrší s kostelem a vyhlídkou na panorama Beskyd jednoznačně stála za to.

Dříve zmíněný míč nám zpříjemňoval cestu na tisíc způsobů, nechal s sebou hrát nejen volejbal, ale také fotbal, baseball nebo ultimátní blafuj, při kterém se míč stal například blaťouchem.

Jen co jsme se vrátili na hlavní trasu a zařadili se do proudu putujících bratrů a sester, začali nám někteří z nich nabízet všelijaké předměty k výměně. Zapojila se ale pouze Hvězdička, která svou rybičku vyměnila za vyřezávanou hůl od oddílu Větrníků.

Jakmile se před námi otevřela oblíbená (svačinová) louka, neodolali jsme, sundali boty, dali si něco k snědku a zahráli si ninju a zvířátka. Lísteček nás seznámil s kamarádkami z rádcáku, které právě procházely okolo, a které se na chvíli přidaly do našeho volejbalového kroužku. Když to začalo vypadat, že už se všichni ostatní poutníci vrací domů, vydali jsme se dále. Netrvalo dlouho, a po několika free hugs a setkáních s domů mířícími skautskými kamarády z Albrechtiček, z Kopřivnice, z Velké Polomi i z našeho oddílu (Liška a Slunečnice s dětmi), a poté, co jsme opět marně hledali Šmudlin oblíbený pařez, jsme konečně dorazili k mohyle.

Tam jsme zanechali přinesené kamínky, zakřičeli termití pokřik, vrátili nalezenou placku bobra (nebo medvěda?) Polomáckým skautkám a vyrazili dále na cestu “zpět”. Sluníčko nás při chůzi krásně pálilo, sněhové závěje perfektně dotvářely pozitivní atmosféru, sem tam někdo rozjel ultimátní blafuj (šiška = ananas) a než bys řekl švec, byli jsme v Ostravici. Tam jsme uspořádali poslední zastávku s mácháním nohou v ledovém potoce a nakonec úspěšně nastoupili na vlak do Studénky.

Po třech úspěšných přestupech a jednom neúspěšném jsme byli zpátky doma, což jsme ještě náležitě oslavili malinovkou a pizzou v nádražce, kam se za námi vydali i někteří další členové. Domů jsme se rozcházeli spálení, unavení, ale veselí, až když nad sídlištěm visel zdola nasvícený nafukovací měsíc.

Fotky z akce jsou v oddílové galerii.


V sobotu 22.4. se uskuteční oddílový výstup na Ivančenu, mohylu pod Lysou Horou. Sraz účastníků je nejpozději v 7:25 na vlakovém nádraží ve Studénce. Naplánována je cesta z Frýdlantu nad Ostravicí na mohylu, dále pak přes Lysou horu do Ostravice, kde se nasedne opět na vlak. Do Studénky bychom se měli vrátit v 18:49. Jde tedy o poměrně náročnou celodenní výpravu (cca 19 km) – podle toho je potřeba přizpůsobit obuv, oblečení i stravu. Kromě vybavení uvedeného na pozvánce si vezměte s sebou 100 Kč na vlak a případně další vybavení dle vlastního uvážení.
Pozvánku naleznete zde:

Kontakt na Šípa: 731 184 979

Jezevec

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*